Eerste blogbericht

Dag iedereen

Ook dit jaar zitten er weer studenten in het mooie Cradock om stage te lopen in Nomzamo en Lukhanyo. Wij zijn vier studenten van HoGent en zitten in ons laatste jaar orthopedagogie.  Laura, Loes en Janouk lopen overdag stage in Nomzamo en gaan dan voor enkele uurtjes naar Lukhanyo, waar Axana haar stage loopt.

We hebben ondertussen al onze derde week ingezet en hebben dus al veel beleefd. De eerste week liepen we stage in Nomzamo. We leerden de kinderen kennen, de structuur en de leerkrachten. Het was even wennen voor ons.  De cultuur is natuurlijk een groot verschil en de manier waarop ze hier met hun problemen omgaan is totaal anders. De invloed van de apartheid op hun samenleving is ook zeer duidelijk.  Dankzij alle nieuwe ontdekkingen en aanpassingen vloog de week voorbij. We leerden zelfs al vrienden kennen!

In onze tweede week, liepen we alle vier samen stage in Lukhanyo. Het was namelijk vakantie voor de scholen, waardoor wij niet naar Nomzamo konden gaan. Het was een hele drukke week met iedere dag wel iets anders om te beleven. Zo was het op onze eerste stage dag Heritage Day. Dit is een cultuurdag voor de mensen in Zuid-Afrika. Ze hadden de zaal versierd en trokken hun mooiste traditionele kledij aan. De dag werd gevuld met prachtige muziek van een koor, mooie Afrikaanse dans van de cliënten, vele bedankingen en een heerlijke typisch Afrikaanse maaltijd om af te sluiten.

In deze week stonden we ook op een marktje om zelfgemaakte spulletjes te verkopen. De cliënten hadden prachtige potjes en schilderijen gemaakt. Z e liepen door de straten als trotse verkoper van hun  creaties. Het was echt fantastisch om aan te zien! Helaas werd er niet heel veel verkocht, maar hun trots en zelfstandigheid die op deze dag naar voor kwam leek ons het belangrijkste van allemaal.

We bezochten in deze week voor het eerst Mountain Zebra National Park. Echt een leuke ervaring! We merkten wel dat onze kennis niet zo ver rijkt als die van hun op valk van dieren uit Afrika.  Toch zijn we er in geslaagd om onze kennis al een beetje aan te vullen, dankzij de hulp van de cliënten. Alvorens we terug huiswaarts vertrokken, aten we onze lunch op tussen de aapjes. Echt een super leuke ervaring voor ons en de cliënten. Tijdens deze dag voelden we dat er duidelijke banden ontstonden tussen de cliënten en ons. De eerste groepsfoto was een feit.

Tijdens de week hebben we ook een projectje opgestart, om hen zakken te leren maken. Deze zakken willen ze graag verkopen, om zo geld in te zamelen  voor hun voorziening.  Ze zijn er zelf super trots op en wij stiekem ook.

Na de  drukke week konden we genieten van de Canoe Marathon met onze nieuwe vrienden. Een van de grootste Canoe marathons in de wereld! Het was een weekend waarin we vele mensen leerden kennen en veel plezier konden maken. We voelen ons hier steeds meer thuis.

Nu zijn we begonnen met onze derde week. We proberen nu zo veel mogelijk activiteiten aan te bieden aan de jongeren. We zien ze steeds meer openbloeien en kijken uit naar het veder verloop van onze stage. Hopelijk blijft alles hier zo positief verlopen zoals nu.

Tot snel

Groeten Loes, Janouk, Axana & Laura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code