Eerste indrukken van Cradock

We hoorden het reeds op verschillende plaatsen en zowel van zwart als blank, het gaat niet goed in ZA , en het is niet anders in Cradock. Het was even schrikken toen we het stadje binnenkwamen: overal vuil op de straat en in de omgeving, de wegen zijn er duidelijk op achteruit gegaan en de eerste info was ook niet hoopgevend: een overheid die zichzelf zeer goed laat betalen en voor alles en nog wat staakt in een stadje dat geen geld meer heeft. Voeg daarbij een burgemeester die twee huizen voor zich laat inrichten en met een grote Mercedes rondrijdt op kosten van de stad. Hoe zal het verder evolueren, iedereen is bezorgd.

Dan eens luisteren hoe het in de centra gaat. In Nomzamo hebben ze het wat moeilijk omdat de directrice ontslag heeft genomen en er nog niemand in de plaats is. Er wordt uitgekeken naar iemand nieuw, maar eerst moet een goed profiel opgemaakt worden en dat is niet eenvoudig: iemand die goed leiding kan geven, die ook administratief sterk is en die men kan betalen! Men is ermee bezig en wij proberen een handje te helpen.  Het aantal kinderen is gedaald om financiële redenen, maar dat kan ook een positieve invloed hebben op de werking. In elk geval zijn er voor het ogenblik zeer gemotiveerde Vlaamse studenten aan het werk in het kader van hun eindstage.

Bij het zien van Lukhanyo zijn we verrast. De omheiningsmuur is prachtig beschilderd in Zuid-Afrika-stijl, dus met veel kleur. De keuken is afgesloten van de rest met mooi beschilderde panelen en de binnenmuren zijn ook geverfd. Hoewel er nieuwe begeleiders aan de slag zijn lijkt alles daar een beetje zijn gewone gangetje te gaan in dezelfde losse stijl als voordien. Opvallend is dat de cliënten echt wel willen bijleren en dat zelf ook duidelijk vragen. De begeleiding wordt dus evenzeer gestimuleerd door de cliënten als omgekeerd. Eveneens een plezante uitdaging voor de studente.

Foto’s opladen lukt hier niet zo goed, dus hopelijk volgen die later nog.

Een gedachte over “Eerste indrukken van Cradock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code